Huifkartochten

Een orgineel vervoermiddel of leuke uitstap zoals in de tijd van toen...

Practisch

De tocht start wanneer jij het wenst. Je kan kiezen uit een dagtocht, een ‘voormiddagwandeling’ of een namiddagwandeling. We vertrekken vanaf het Domein Breivelde in Grotenberge. Hier is een ruime (gratis) parking, vlot bereikbaar, op een boogscheut van de N42.

Een unieke tocht...

Tocht 1: Van Zottegem naar Balegem (basistocht)

Via de Grotstraat en de Gentse Steenweg gaat het naar de kerk van Leeuwergem. Langs het kasteeldomein en tussen de boomgaard van het pitfruitbedrijf rijden we naar de Steenweg op Aalst, die we dwarsen.

Door beemd en veld trekken we naar de bekende Balegemse steengroeven en houden we halt bij de Stokerij Van Damme.

De terugweg, langs Balegem-Dorp en Velzeke via 't Rad, brengt ons op Steenbeke bij de Hoeve’t Alkeveld. We rijden terug naar Leeuwergem - waar we in de schaduw van het kasteel kunnen wegdromen – en bereiken na een heerlijke tocht opnieuw het Domein Breivelde.

Tocht 2: In en rond St-Lievens-Esse

Sint-Lievens-Esse is een dorp in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen en een deelgemeente van Herzele. Ten noorden loopt de Molenbeek-Ter Erpenbeek.

  • Bezienswaardigheden:
    • De oude kerk werd gesloopt in 1774; de nieuwe werd ingewijd in 1856. Het kerkorgel is van Van Pethegem en dateert van 1782.
  • Evenementen:
    • Elke 50 jaar wordt namelijk ter gelegenheid van de dood van Sint-Livinus, patroonheilige van de gemeente, de Sint-Livinusfeesten gehouden, net zoals in de gemeente Sint-Lievens-Houtem. De eerste vonden plaats in 1857, en vervolgens elke 50 jaar.
    • Brouwerij Van Den Bossche brouwt onder andere Pater Lieven (bekijk site), een bier dat de eerste keer werd gebrouwen ter gelegenheid van de Sint-Livinusfeesten in 1957, hier gaan we uiteraard niet voorbij rijden maar stoppen we voor een bezoek en proeverij.

Tocht 3: In en rond St-Maria-Oudenhove (Panamarenko-tocht)

Geschiedenis:

Sint-Maria-Oudenhove is een dorp in het zuiden van de Belgische provincie Oost-Vlaanderen en een deelgemeente van de stad Zottegem. De deelgemeente telt ongeveer 2200 inwoners. Uit 1428 dateren vermeldingen van het dorp als Sente-Marien-Oudenhove. In de volksmond wordt nog regelmatig gesproken van "Aunove". De naam heeft eenzelfde oorsprong als Sint-Goriks-Oudenhove en zou liggen bij het ontstaan van een gemeenschap rond een hof dat er altijd (van ouds) heeft gestaan. Oudenhove kan dan geïnterpreteerd worden als "het oude hof".

In de middeleeuwen behoorde het gebied tot het land van Aalst, in leen gehouden door de heren van Zottegem. Een aantal gronden was in bezit van de Sint-Adriaansabdij van Geraardsbergen en de Kartuizers.

 

Een beeld van de tocht:

Vertrekkende aan het kasteel van Breivelde rijden we verder via landelijke wegen doorheen Godveerdegem en Erwetegem om aan te komen te Sint-Maria-Oudenhove voor een stop bij koffiebranderij Hoorens (bekijk site)

De gastvrouw des huizes, Mevr. Eveline Hoorens (indien mogelijk en mits reservatie) zal ons verwelkomen en meer uitleg geven over haar koffie wat uiteraard eindigt met het proeven van deze lekkernij.

Eveline is de echtgenote van kunstenaar Panamarenko. Vandaar de Panamajumbo (= film over de combinatie Eveline en Panamarenko). Panamarenko -afkomstig uit Antwerpen- verplaatste dan ook zijn stek naar de “Vlaamse Ardennen”.

We rijden trouwens verder richting Michelbeke waar het gelukkige koppel woont, om zo via Roborst, Velzeke, Strijpen en het Kasteel van Leeuwergem terug aan te komen aan het Kasteel van Breivelde.

Deze toch is een echte aanrader!

Tocht 4: In en rond St-Lievens-Houtem

We vertrekken via Leeuwergem, Oombergen en Cothem naar Sint-Lievens-Houtem. Sint-Lievens-Houtem is een plaats en gemeente in de provincie Oost-Vlaanderen in België. De gemeente telt ruim 9000 inwoners. Het is een landelijke gemeente, net buiten de Vlaamse Ruit.

Het gebied werd in 976 in twee verdeeld. Een gedeelte werd beheerd door de Sint-Baafsabdij van Gent, het ander behoorde tot het Land van Aalst, met eigen vierschaar.

Het dorp had in de middeleeuwen een belangrijke bedevaart en jaarmarkt. Deze Sint-Lievensbedevaart werd gehouden op Paasmaandag, en herdacht het overbrengen van de relieken van Sint-Lieven van het dorp naar de Sint-Baafsabdij. Onder Karel V werd de bedevaart afgeschaft met de Carolijnse Concessie in 1540. De winterjaarmarkt, gehouden op Sint-Maarten, en de zomerjaarmarkt op Sint-Pieter werden echter wel behouden, zoals blijkt uit de verslagen van de baljuw van het Land van Aalst. In 2008 werd de winterjaarmarkt erkend als Vlaams niet-tastbaar cultureel erfgoed door minister Bert Anciaux.

Bij de gemeentelijke fusies van 1977 werden aan Sint-Lievens-Houtem de gemeenten Bavegem, Letterhoutem, Vlierzele (met uitzondering van het gehucht Papegem) en Zonnegem toegevoegd. Er werd ook een klein deel van de gemeente Oombergen aangehecht, meer bepaald de gehuchten Espenhoek, Cotthem en Hoogveld .

Een facultatieve stop is de Geitenboerderij “de Volle Maan” (bekijk site)

 

Tocht 5 : Aperitieftocht

De Aperitieftocht: we vertrekken om 10:00u aan het kasteel van Breivelde voor een tocht van +- 2 uur (we zijn terug rond de middag).

Wij rijden richting Leeuwergem, tot juist voor Balegem, Velzeke, Elene en zo terug langs het kasteel van Leeuwergem naar Breivelde.

Onderweg is er steeds een verrassingsstop met cava en fruitsap inbegrepen.

 

Tocht 6 : Zottegemse kastelen-tocht

De Sylvesters Hoeve pakt uit met een “kastelen-tocht”.  

Sinds het 10-jarig bestaan van de georganiseerde huifkartochten, werd een nieuwe tocht samengesteld. Tijdens deze tocht wordt vooral Zottegem “de Egmontstede” en zijn 3 kastelen aangedaan. We starten aan het kasteel van Breivelde, passeren bij het kasteel van Egmont, aperitieven als een echte kasteelheer aan het kasteel van Leeuwergem om terug te eindigen aan het kasteel van Breivelde, waarna er mogelijkheid is om een kasteel diner te nuttigen in het restaurant van het kasteel van Breivelde.

 

Nieuw : onze Gin, Rum & Whisky tour ism Wholly Spirits !